MI A CHEERLEADING? 

cheerleading torna alapú, akrobatikus elemeket ötvöző sportág, férfiak és nők egyaránt űzik. Európai színtéren is egyre népszerűbb: a norvég, szlovén, finn és német nemzetiségű cheerleaderek már az amerikaiakkal is felveszik a versenyt: ezt az évenkénti világbajnokság eredményei is tanúsítják. A sportágnak két szakága van: egy akrobatikus és egy táncos műfaj is.  Elsősorban komoly kompetitív sport, már Magyarországon is évek óta rendelkezik nemzeti szövetséggel és versenyrendszerrel. Emellett azonban kapcsolódhat más sportágakhoz, például az amerikai futballhoz, a kosárlabdához, labdarúgáshoz.

2016-ban provízionális olimpiai státuszt kapott. 

TÖRTÉNETÜNK

A Spartan Cheerleaders 2011 őszén alakult meg lelkes amatőr sportolók részvételével a Rudas Alapítvány támogatása mellett. A DFDSE-Rudas Floorball Team vezetőedzőjének felkérésére a csapat mérkőzéseinek szüneteiben szórakoztattuk a közönséget látványos bemutatókkal. Az akkorra összeállt lelkes csapatunk eljutott arra a szintre, hogy önálló sportágként hazai versenyeken méresse meg magát. Az első műfaj, amiben kipróbáltuk tudásunkat 2013-ban, egy magyar eredetű akrobatikus sportág volt. A következő évben ugyanezen a versenyen minden kategóriában és korosztályban aranyérmet szereztünk, akkor döntöttünk úgy, hogy tovább kell fejlődnünk, így komolyabb megmérettetésekre neveztünk be. Az igazi sikerszériák ekkor kezdődtek, már a cheerleading sportágban.

EREDMÉNYEINK

Az idő múlásával egyre több kategóriában és korosztályban indítottunk sportolókat, remek eredményekkel, többszörös magyar bajnoki címeket szereztünk, emellett nemzetközi versenyeken is dobogóra állhattunk (Austrian Open, bronzérem és IV. hely). 2015 óta minden évben sikerült kvalifikációt szereznünk a cheerleading Európa-bajnokságra. 2016-ban all girl groupstunt L6 kategóriában Magyarország eddigi legjobb eredményét értük el: 20 csapat közül a 9. helyezést sikerült megszereznünk. 2017-ben a prágai EB-n már nagyformációval, Coed Team-mel versenyezhettünk, ahol egy nagyon erős mezőnyben, 8 csapatot magunk mögé utasítva a 9. helyen végeztünk. Ugyanebben az évben egyesületünk 3 sportolójának és 1 edzőjének is megadatott a lehetőség a női válogatott keretben dolgozni: ennek gyümölcseként bronzérmet szerzett a csapat Elért sikereinken felbuzdulva, 2016-ban alapítottuk meg saját, önálló sportegyesületünket, így versenyzőink a Magyar Cheer Szövetség igazolt sportolóivá válhattak.

TEVÉKENYSÉGÜNK

Célunk a tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés, a felnőtt sportolók képzése, versenyeztetésehazánkban és külföldön egyaránt, ezáltal elősegíteni a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését és hobbi tevékenységének szervezését. Továbbá dolgozunk a sportág népszerűsítésén Dunaújvárosban, ezért számos városi rendezvényen (Dunaújvárosi Nagy Sportágválasztó, Szent-Mihály napi programok, Adventi forgatag, Decathlon sportnapok) és sporteseményen tartottunk már bemutatót. A futsal, jégkorong, amerikai futball, asztalitenisz, floorball, labdarúgás, motorcsónak, úszás sportok kedvelőinek már ismerősek lehetünk – rendszeresen megmutatkozunk e sportágak oldalán. Évek óta keményen dolgozunk azért, hogy minél több fiatal megismerje a sportágat és csatlakozzon hozzánk. A cheersport táncos (performance cheer) és akrobatikus (cheerleading) szakágában is otthon vagyunk, egyesületünkben 6 és 30 éves kor között, közel 30 fiatal sportol rendszeresen.